Peatüki sisukord |
3.3 Nummerdatud loendid
Nummerdatud loendid on sorteeritud loendid, mida luuakse paarismärgendite ol
(ingl. k. ordered list) abil. Nummerdatud loendi elementide lisamiseks kasutatakse paarismärgend li
.
Järgmine tekstilõik
<ol> <li> Hommik </li> <li> Päev </li> <li> Õhtu </li> <li> Öö </li> </ol>
kuvab meile järgmise loendi, kus iga elemendi ees on araabia number:
- Hommik
- Päev
- Õhtu
- Öö
Loendeid saab ka põnevamaks teha. Nummerdatud loendite numbreid saab muuta ka rooma numbriteks, suur- või väiketähtedeks.
Selleks kirjutame <ol>
märgendi juurde omaduse type=" "
, kus jutumärkide vahele paneme sümboli, mis iseloomustab üht või teist tüüpi.
Tüüp | Kirjeldus |
---|---|
type="1" | nimekirja elementide loendamine hakkab toimuma numbreid kasutades (vaikimisi valik) |
type="A" | loendamine suurtähti kasutades |
type="a" | loendamine väiketähti kasutades |
type="i" | loendamine väikeste rooma numbritega |
type="I" | loendamine suurte rooma numbritega |
Iseseisev ülesanne:
Uuri järgmine näide ning lisa oma veebidokumenti üks loend.
Iseseisev ülesanne:
On antud retsept. Pane kirja koostisosad, kasutades nummerdamata liste; kokkamise sammud nummerdatud listiga. Vormista ka veebileht - pane retsepti nimetus pealkirjana, lisa pilt, mis võiks seda iseloomustada.
Väikesed tordikesed
Põhjaks (biskviidiks) läheb vaja 5 muna, 5 supilusikat suhkrut, 5 supilusikat jahu. Kreemiks on vaja 400 g ricotta kohupiima, 100 g Mesikäpa šokolaadi, 1 väike pakk vahukoort.
Valmistamine:
Munad suhkruga mikserdada tugevaks vahuks. Seejärel lisada jahu ning segada ettevaatlikult läbi. Kuumutada ahi 200 kraadini ning küpsetada, kuni pealt on ilus kuldpruun, see on siis ca 10 --15 minutit. Lasta natuke jahtuda ning lõigata sobivateks tükkideks. Niisutada kange kohviga. Asetada biskviiditüki peale mingit moosi, nt mustasõstramoosi. Valmistada kreem ja kaunistada, kasutades tordipritsi.
Kreemi valmistamine:
Šokolaad sulatada veevannil, samal ajal mikserdada vahukoor 1,5 spl suhkruga. Kohupiim ja vahukoor segada esmalt kokku, seejärel lisada juurde sulašokolaad, segada õrnalt läbi. Kaunistada vastavalt soovile, mina kasutasin kuumaasikaid ning vahtrasiirupit. Lasta külmkapis taheneda enne serveerimist mõni tund.
Peatüki sisukord |