Arvutiteaduse instituut
  1. Esileht
  2. Noored Koodi
EN
Logi sisse
Tähelepanu! Tehnilise tõrke tõttu on hetkel kättesaadavad vaid 2020.a. ja hilisemad üles laetud failid ja kevadsemestri kursused. Rikke kõrvaldamisega tegeletakse.

Noored Koodi

Veebilehed

<< Kõik kursused

  • Kursusest
    • 0. Sissejuhatus veebimaailma

HTML

  • 1. Mis on HTML?
  • 2. Tekst ja viidad
  • 3. Loendid. Tabelid

3.1 Materjali meeldetuletus 3.2 Nummerdamata loendid 3.3 Nummerdatud loendid 3.4 Definitsioonide loendid 3.5 Tabelid 3.6 Tabelid eriveergudega

  • 4. Pildid. Audio. Video

CSS

  • 5. Mis on CSS?
  • 6. Tabelid, loendid, piirid
  • 7. Pseudoelemendid ja positsioneerimine
  • 8. Kursorid, taustad, pildid
Peatüki sisukord

3.3 Nummerdatud loendid

Nummerdatud loendid on sorteeritud loendid, mida luuakse paarismärgendite ol (ingl. k. ordered list) abil. Nummerdatud loendi elementide lisamiseks kasutatakse paarismärgend li.

Järgmine tekstilõik

<ol> 
 <li> Hommik </li>
 <li> Päev </li>
 <li> Õhtu </li>
 <li> Öö </li>
</ol>

kuvab meile järgmise loendi, kus iga elemendi ees on araabia number:

  1. Hommik
  2. Päev
  3. Õhtu
  4. Öö

Loendeid saab ka põnevamaks teha. Nummerdatud loendite numbreid saab muuta ka rooma numbriteks, suur- või väiketähtedeks. Selleks kirjutame <ol> märgendi juurde omaduse type=" ", kus jutumärkide vahele paneme sümboli, mis iseloomustab üht või teist tüüpi.

TüüpKirjeldus
type="1"nimekirja elementide loendamine hakkab toimuma numbreid kasutades (vaikimisi valik)
type="A"loendamine suurtähti kasutades
type="a"loendamine väiketähti kasutades
type="i"loendamine väikeste rooma numbritega
type="I"loendamine suurte rooma numbritega

Iseseisev ülesanne:

Uuri järgmine näide ning lisa oma veebidokumenti üks loend.

Iseseisev ülesanne:

On antud retsept. Pane kirja koostisosad, kasutades nummerdamata liste; kokkamise sammud nummerdatud listiga. Vormista ka veebileht - pane retsepti nimetus pealkirjana, lisa pilt, mis võiks seda iseloomustada.

Väikesed tordikesed

Põhjaks (biskviidiks) läheb vaja 5 muna, 5 supilusikat suhkrut, 5 supilusikat jahu. Kreemiks on vaja 400 g ricotta kohupiima, 100 g Mesikäpa šokolaadi, 1 väike pakk vahukoort.

Valmistamine:

Munad suhkruga mikserdada tugevaks vahuks. Seejärel lisada jahu ning segada ettevaatlikult läbi. Kuumutada ahi 200 kraadini ning küpsetada, kuni pealt on ilus kuldpruun, see on siis ca 10 --15 minutit. Lasta natuke jahtuda ning lõigata sobivateks tükkideks. Niisutada kange kohviga. Asetada biskviiditüki peale mingit moosi, nt mustasõstramoosi. Valmistada kreem ja kaunistada, kasutades tordipritsi.

Kreemi valmistamine:

Šokolaad sulatada veevannil, samal ajal mikserdada vahukoor 1,5 spl suhkruga. Kohupiim ja vahukoor segada esmalt kokku, seejärel lisada juurde sulašokolaad, segada õrnalt läbi. Kaunistada vastavalt soovile, mina kasutasin kuumaasikaid ning vahtrasiirupit. Lasta külmkapis taheneda enne serveerimist mõni tund.

Peatüki sisukord
  • Arvutiteaduse instituut
  • Loodus- ja täppisteaduste valdkond
  • Tartu Ülikool
Tehniliste probleemide või küsimuste korral kirjuta:

Kursuse sisu ja korralduslike küsimustega pöörduge kursuse korraldajate poole.
Õppematerjalide varalised autoriõigused kuuluvad Tartu Ülikoolile. Õppematerjalide kasutamine on lubatud autoriõiguse seaduses ettenähtud teose vaba kasutamise eesmärkidel ja tingimustel. Õppematerjalide kasutamisel on kasutaja kohustatud viitama õppematerjalide autorile.
Õppematerjalide kasutamine muudel eesmärkidel on lubatud ainult Tartu Ülikooli eelneval kirjalikul nõusolekul.